Zbliżają się urodziny bliskiej Ci osoby? Nie masz pomysłu na prezent na dzień chłopca bądź walentynki? Myślę, że to ciasto może być idealnym rozwiązaniem. Gdy tylko zobaczyłam go na kotlet.tv od razu wiedziałam, że muszę zrobić coś podobnego. Zainspirowana, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i upiec to ciasto. Według mnie jest bardzo efektowne i nie wymaga bardzo wielkich umiejętności kulinarnych. Zachęcam Was do wypróbowania go i wspólnego pieczenia! 🙂
Składniki na wykończenie:
500 ml śmietany kremówki 36 %
2 śmietan-fixy
1 galaretka wiśniowa
dżem malinowy
pół paczki mrożonych malin
ok. 2 łyżki cukru pudru
odrobina soku wiśniowego
niewielka ilość wiśni (ja dałam wiśnie w alkoholu)
1. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół. Dół nasączamy sokiem, smarujemy dżemem i wykładamy wiśnie.
2. Ubijamy śmietanę i po chwili wsypujemy śmietan-fixy.
3. Do ubitej śmietany dodajemy maliny (ważne, aby były już rozmrożone) i mieszamy na najmniejszych obrotach. Śmietanę wykładamy na dół ciasta.
4. Górę biszkoptu musimy sobie podzielić wizualnie na równe części i w każdej wykrawamy foremką serduszko. Oczywiście jeśli chcecie może to być kwiatuszek, gwiazdka. Wszystko zależy od własnej inwencji. 🙂
5. Biszkopt z wykrojonymi serduszkami wykładamy na śmietanę.
6. W każde serduszko wylewamy tężejącą już galaretkę, tak, aby nie wylała się na górę biszkoptu.
Dodaj komentarz