W końcu przepis na coś konkretnego – ciasto porzeczkowe. Jest lato, więc wszelkie ciasta z owocami są jak najbardziej wskazane.
1,5 litra wody
ok. 5 łyżek cukru
budyń waniliowy (przyrządzony wedle przepisu na opakowaniu)
kostkę masła
2 łyżki mleka w proszku
2 mleczne czekolady
Aby przygotować porzeczki musimy:
1. Zagotować 1,5 l wody i dodać
ok. 5 łyżek cukru (w zależności od upodobań).
2. Do wrzącej wody wrzucić porzeczki i od razu gdy się zagotuje
ściągnąć z pieca, aby się nie rozważyła. 3. Rozłożyć na dużej blaszce, bądź naczyniu, aby wystygła.
DOBRA RADA!
Nie wylewaj wywaru, który pozostał po gotowanych porzeczkach. Świetnie nada się na przepyszny kompot! 🙂
Następnie robimy krem budyniowy.
1. Masło dajemy do garnka i ubijamy aż do uzyskania puszystej konsystencji. Potem dodajemy przestudzony budyń i wszystko dokładnie miksujemy.
2. Dosypujemy dwie łyżki mleka w proszku (opcjonalnie).
DOBRA RADA!
Aby na ugotowanym budyniu nie powstał kożuch, należy od razu po ugotowaniu i przelaniu do naczynia posypać go cukrem!
3. Tak przygotowane porzeczki i krem wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt, nasączony odrobiną wywaru z czarnej porzeczki (aby nie był za suchy).
4. Nadszedł czas czekolady, które roztapiamy z odrobiną mleka.
5. Na sam koniec wylewamy czekolady na wcześniej rozłożony krem
i czarne porzeczki .
Ruda życzy smacznego! 🙂
Kaśka
Piekłam i prawie mi wyszło. Porzeczki rozgotowałam ale ciasto było pyszne. Proszę o przepis na szarlotkę bo zaczyna się sezon na jabłka.
ines
wygląda bardzo apetycznie ! 😉
Ticket- Transfer NoIZ00. LOG IN >>> https://telegra.ph/Ticket--9515-12-16?hs=4c1fdd3fd9d93b88e07bf960c0457405&
ba9p9t
Message- Withdrawing №TY54. NEXT > https://telegra.ph/Ticket--6974-01-15?hs=4c1fdd3fd9d93b88e07bf960c0457405&
cjerg2