Kiedyś pokazałam Wam przepis na sernik bez sera i ponownie zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. 🙂 Dzisiaj natomiast nadszedł czas na prawdziwy sernik, tym razem już z serem. Jego przygotowanie jest bardzo proste i na pewno nie ubrudzicie sobie niczego przygotowując go, ponieważ wszystko można wrzucić do jednego, góra dwóch naczyń. Bez zbędnego pisania przejdę do sedna sprawy. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂
8 jajek
1 kg białego sera
30 dag cukru
cukier waniliowy
Po dwie łyżki mąki pszennej i kartoflanej
2 ugotowane kartofle
bakalie
200 g masła
1. Żółtka, masło i cukier dajemy do miski z malaksera i razem mieszamy. (Jeśli nie posiadacie malaksera, równie dobrze możecie to zrobić zwykłym mikserem.)
2. Następnie po trochu dodajemy ser, za każdym razem dokładnie miksując.
3. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy je do masy serowej.
4. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek (z odrobiną soli), mieszamy ręcznie np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy bakalie wedle uznania oraz mąkę.
5. Wylewamy całość na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w 190-200 stopniach, przez ponad 1 godzinę. Upieczony i zimny sernik może polać roztopioną czekoladą.
Dodaj komentarz