Jako, że mamy lato i jest ciepło postanowiłam pokazać Wam przepis na nietradycyjny, lekki sernik mandarynkowy.
Na samym początku musimy upiec jasny biszkopt z 8 jajek, którego przepis znajdziemy tutaj.
Składniki na masę:
2 kostki twarogu mielonego
12 dag cukru
cytryna
0,5 l śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 śmietan-fixy
1 puszka mandarynek
wiórki kokosowe
1. Wlewamy śmietanę do garnka i miksujemy, po chwili dodajemy śmietan-fixy. Gdy śmietana się ubije dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.
2. Następnie do innego naczynia bądź garnka dajemy twaróg, 12 dag cukru oraz sok z jednej cytryna oraz jej potarta skórka. Wszystko dokładnie miksujemy i ucieramy na bardzo jednolitą masę.
3. Po zmiksowaniu twarogu dodajemy do niego wcześniej ubitą śmietanę i mieszamy.
4. Gdy wszystko mamy połączone, dodajemy do masy mandarynki i miksujemy je na najmniejszych obrotach naszego miksera.
5. Przekrawamy nasz biszkopt na pół i nasączamy sokiem z puszki mandarynek.
DOBRA RADA!
Biszkopt najpierw nacinamy dookoła nożem, a potem wkładamy w to grubą nitkę i poziomymi ruchami przekrawamy biszkopt! 🙂
6. Wykładamy większą połowę masy do środka ciasta i rozsmarowujemy.
7. Przykrywamy ciasto górą biszkoptu i na górę dajemy pozostałą masę.
DOBRA RADA!
Górę ciasta można ładnie wygładzić biorąc duży nóż i przejeżdżając nim po cieście! 🙂
8. Na sam koniec pozostaje nam posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Ruda życzy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz